Geschiedenis
Een eeuwenoud herkenningspunt
Wie vanaf Delft Schipluiden binnenkomt, ziet direct de karakteristieke Dorpskerk: het oudste gebouw van het dorp. Vroeger stond tegenover de kerk het kasteel Keenenburg. Volgens verhalen zouden de kerk en het kasteel met elkaar verbonden zijn geweest via een geheime gang – een spannend gegeven, al is het nooit bewezen. Ook zonder die gang vertellen de kerk en het kasteel samen een indrukwekkend verhaal.
Boerengotiek in Schipluiden
De Dorpskerk is een voorbeeld van wat men noemt Boerengotiek. De afwisseling van kleuren, vormen en materialen en de gotische ramen zorgen voor een bescheiden maar sfeervol aanzicht. De kerk wordt al genoemd in een oorkonde uit 1294 van het Kapittel van Sint Maarten te Utrecht.
Ds. Hambrouck: een predikant in de geschiedenis
Een bijzondere figuur uit de geschiedenis van de kerk is ds. A. Hambrouck. Hij vertrok in 1647 vanuit Schipluiden naar Formosa (nu Taiwan) als predikant namens de VOC. Daar zette hij zich in voor de lokale bevolking. Ds. Hambrouck speelde een belangrijke rol als bemiddelaar bij de overgave van Fort Zeelandia, het hoofdkwartier van de VOC op het eiland. Bij de ingang van de kerk een gedenkteken als eerbetoon aan het werk, de heldendaad en opoffering van deze predikant uit Schipluiden.
Het rijke interieur van de kerk
Voor een protestantse kerk is het interieur van de Dorpskerk opvallend rijk aan decoraties en symboliek. Er zijn duidelijke verwijzingen naar het kasteel Keenenburg te vinden: familiewapens, een grafkelder, gedenkstenen en de fraaie Keenenburgbank. Samen vertellen ze het verhaal van de adellijke familie die het dorp eeuwenlang mede vormgaf.
Museum Het Tramstation
Op korte afstand van de kerk bevindt zich Museum Het Tramstation, gevestigd in het voormalige stationsgebouw van de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij. Het gebouw uit 1912 is grotendeels origineel en heeft een bijzondere Jugendstilwachtkamer. In het museum zijn wisselende exposities over Schipluiden, de bewoners en het landschap te zien, evenals vaste tentoonstellingen over de WSM en het kasteel Keenenburg.
Kasteel Keenenburg: van machtig bolwerk tot monument
Kasteel Keenenburg domineerde vanaf de 15e eeuw het dorpsbeeld van Schipluiden. Otto van Egmond, een invloedrijk adviseur van Willem van Oranje, was een van de bekendste bewoners. Na verwoesting in de Tachtigjarige Oorlog werd het kasteel herbouwd en later in 1798 gesloopt. Bij opgravingen zijn veel voorwerpen teruggevonden. Een deel van het kasteel is inmiddels gereconstrueerd. In Museum Het Tramstation worden de geschiedenis en vondsten in de Keenenburgkamer tentoongesteld.
Openstelling in de zomermaanden
In de maanden juni, juli en augustus is de kerk op zaterdagmiddag open voor bezoekers. U bent van harte welkom om het gebouw van binnen te bekijken en meer te ontdekken over de geschiedenis en het interieur. Gastvrouwen en gastheren ontvangen u graag. Regelmatig zijn er culturele activiteiten zoals orgelspel, repetities of kleine concerten.
Bekijk de agenda voor de actuele openstellingen en activiteiten.
Viering Dorpskerk
Zondag 15 juni 2025
Dorpskerk, 10.00 uur
Ds. R. Noordzij uit Maasland
Kerkomroep, luisteren en kijken